Overwaarde opnemen: het grootste bezwaar

Overwaarde vrijmaken? Het klinkt interessant. Zeker wanneer je de berichten van diverse media leest word je bevestigd bij het nut (en misschien ook wel de noodzaak) om overwaarde vrij te maken. Sterker nog: als je de berichtgevingen goed volgt, lijk je wel stom als je het niet doet. Maar toch is er vaak één groot bezwaar die mensen in eerste instantie ervan weerhoudt om hun vermogen uit stenen te halen: overwaarde vrijmaken kost ook geld. Toch is het aantal mensen dat afhaakt op 1 hand te tellen. Hoe komt dat? Waarom besluiten mensen dan tóch om overwaarde vrij te maken?

Deel dit bericht

Overwaarde vrijmaken kost geld, maar tóch kiezen we er massaal voor om ons vermogen vrij te maken door een overwaarde hypotheek af te sluiten. Hoe zit het nou precies?

Wat blijkt

We hebben mensen ernaar gevraagd en het volgende blijkt het geval:

➡️ Veel mensen wisten niet dat overwaarde opnemen überhaupt kon.

➡️ Daarom vragen ze informatie aan of plannen ze een gesprek in met een adviseur.

✋ Vervolgens blijkt dat overwaarde opnemen geld kost.

En dan zijn er twee groepen te onderscheiden: de groep die afhaakt en de groep mensen die tóch met het idee blijft zitten. Voor diegenen die opnieuw met een adviseur in gesprek zijn gegaan en tóch besloten hebben om overwaarde vrij te maken waren dit de belangrijkste overwegingen: “Klopt, geld lenen kost geld”, maar:

➡️ Met de huidige rentepercentages is de kans groot dat je maandlast hetzelfde blijft of zelfs lager wordt.

➡️  Vaak levert overwaarde opnemen zelfs iets op. Lees de ervaringen van anderen.

➡️  Vanaf 60 jaar kun je de rente ook bij je schuld op laten tellen.

En wat veel mensen zich onvoldoende realiseerden: Waarover betaal je rente. Bij een overwaarde hypotheek moet je niet alleen naar de rente kijken, want als je kiest voor een maandelijkse aanvulling op je inkomen, betaal je alleen rente op het moment dat je het geld opneemt. Een voorbeeld: Als je 300 euro per maand wil opnemen dan betaal je na 1 maand maar over 300 euro rente.

➡️  Het levert veel op.

  • Overwaarde opnemen voor energiebesparing: Dus geen stookkosten
  • Overwaarde opnemen om eerder te stoppen met werken of minder te gaan werken? Dat kan.
  • Overwaarde opnemen voor andere dingen (mooie ervaring, reizen, een tweede huis, een nieuwe keuken, een gift etc.)

Kortom: de meeste mensen besluiten tóch om overwaarde vrij te maken. De zogenaamde ‘voors’ zijn groter dan de ‘tegens’. Maar waar waren zij bang voor in de fase dat ze twijfelden? Geld lenen kost niet alleen geld, maar ook waren zij kritisch over de toekomst. Hoe dat zit hebben we ook gevraagd.

Wat stelde hen gerust?

Onterechte angst voor een huizencrisis.

In tegenstelling tot een gewone hypotheek, kun je met een overwaarde hypotheek nooit 100% van de waarde van je woning lenen. Dus zelfs bij een daling van de huizenprijzen zit je nog steeds goed.

Onterechte angst over de erfenis.

Betrek je kinderen erbij! Praat erover! Onze ervaring is dat kinderen vaak helemaal geen bezwaar hebben tegen overwaarde hypotheken. Neem uw kind mee naar het gesprek met Hipotek. De erfenis wordt namelijk niet minder. Alleen geef je nú in plaats van in de toekomst. En die toekomst kan heel ver weg zijn. Stel je wordt 90 jaar, dan zijn je kinderen misschien al 65. Is dat echt noodzakelijk om tot dan te wachten?

Overwaarde wijzigt, ook in de toekomst.

Er ontstaat weer nieuwe overwaarde, omdat de waarde van het huis niet iets is wat vast staat. Je overwaarde van je huis beweegt mee met de huizenmarkt. Dus de overwaarde in de toekomst is het verschil tussen de huizenprijs op dát moment en de hypotheekschuld dan.

Of hiermee het grootste bezwaar van tafel is, die keuze is aan huiseigenaren zelf. Want ook al is het in toenemende mate populair onder 55-plussers. Dat wil niet zeggen dat het ook voor jou het beste is.

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht