Televisieprogramma Radar besteedt aandacht aan de overwaardehypotheek

radar uitzending overwaarde hypotheek
De komende jaren zal naar onze verwachting de behoefte aan de overwaardehypotheek flink toenemen. Tijdens het televisieprogramma Radar werd er aandacht aan deze groeiende trend van overwaarde vrijmaken besteedt. In de aflevering werd de overwaardehypotheek behandeld. De uitzending heeft veel losgemaakt. In de reacties zien wij bevestigd dat er nog veel onbekend is bij de Nederlandse consument over de overwaardehypotheek. En vooral op welke manieren overwaarde vrijgemaakt kan worden. Tijd voor verheldering!

Deel dit bericht

De komende jaren zal naar onze verwachting de behoefte aan de overwaardehypotheek flink toenemen. Tijdens het televisieprogramma Radar werd er aandacht aan deze groeiende trend van overwaarde vrijmaken besteedt. In de aflevering werd de overwaardehypotheek behandeld. De uitzending heeft veel losgemaakt. In de reacties zien wij bevestigd dat er nog veel onbekend is bij de Nederlandse consument over de overwaardehypotheek. En vooral op welke manieren overwaarde vrijgemaakt kan worden. Tijd voor verheldering!

Rente

In de uitzending is met name gesproken over de hypotheekvorm waarbij de rente bij de lening wordt opgeteld: de opeethypotheek. Dat leidt tot afkeer bij een grote groep mensen. Banken zouden als enige gebaat zijn bij het afsluiten van zo’n hypotheek en de lusten voor de consument zouden te mooi zijn om waar te zijn. De overwaardehypotheek is daarmee in een kwaad daglicht neergezet. En dat is jammer. Juist omdat deze vorm van hypotheek in andere landen om ons heen al jarenlang zeer populair is en voor vele senioren dé oplossing is voor pensioentekorten. In Nederland is de overwaardehypotheek bezig aan een indrukwekkende opmars. En dat is niet zo verrassend, als ze ook de andere kant van de medaille hadden belicht.

Want wat in het item niet is besproken is dat het ook mogelijk is om overwaarde vrij te maken waarbij er wél rente wordt betaald. Vaak gebeurt dit in de vorm van een aflossingsvrije hypotheek. Bij overwaarde vrijmaken met een aflossingsvrije hypotheek is er namelijk geen sprake van een oplopende schuld en/of rente-op-rente effect. Kortom, bij deze variant weet de consument wél waar hij/zij aan toe is.

Renteaftrek

Wat ook besproken werd in het programma is de beperking op de renteaftrek. Kort gezegd, als je overwaarde opneemt zou je volgens het item de hypotheekrente hierover niet kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat is helemaal juist. Het is wel goed om te vermelden dat dit genoemde fiscale voordeel op een rentepercentage van 1,5% – 2.0% niet heel groot is.

In de dagelijkse praktijk merken we dat consumenten echter de voordelen van het opnemen van een deel van de overwaarde zwaarder vinden wegen dan de nadelen van de beperking van de renteaftrek.

Voorbeelden van dergelijke voordelen die onze klanten beschrijven hebben betrekking op: hebben van financiële vrijheid, gelijktijdig met pensioen kunnen gaan en de eigen woning door een verbouwing toekomstbestendig te kunnen maken.

Bij veel van onze klanten speelt de vraag over de invloed van de overwaardehypotheek en de toekomstige erfenis echter een belangrijke rol. Meer specifiek gaat erom dat mensen ervoor kiezen om via een overwaardehypotheek een deel van de erfenis als het ware ‘naar voren’ te halen. Een vorm van kunnen ‘geven bij leven’ wordt dit ook wel genoemd.

Waarom kiezen 55-plussers massaal voor een overwaardehypotheek?

Een veel gekozen optie bij de overwaarde hypotheken van Hipotek is het opnemen van een vast bedrag via een aflossingsvrije (overwaarde)hypotheek. Het grote verschil met de overwaardehypotheek die in het programma RADAR besproken is, is:

  • U maandelijks de rente betaalt, zoals bij een ‘gewone’ hypotheek
  • U beschermd bent tegen een daling van de woningwaarde, omdat het onmogelijk is 100% van de woningwaarde te lenen.
  • De hypotheekschuld ongewijzigd blijft, omdat u rente betaalt en deze niet bij de schuld wordt opgeteld.
  • U de overwaarde vrij kunt besteden.
  • U in de meeste gevallen lagere maandlasten heeft dan bij uw huidige hypotheek?

Mede om die reden hebben wij een gratis magazine ontwikkeld, zodat u rustig kunt lezen welke manieren er zijn om overwaarde vrij te maken.

In dit magazine belichten we beide kanten van de medaille en nemen we consumenten mee: 

  1. Wat is een overwaardehypotheek?
  2. Welke mogelijkheden er zijn?
  3. Hoe verloopt het afsluiten van een overwaardehypotheek?
  4. Wat zijn de ervaringen van andere 55-plussers?

Het belang van goed advies

Als specialist op het gebied van overwaardehypotheken merken wij dagelijks dat er veel behoefte bij 55-plussers is om overwaarde vrij te maken. De onbekendheid over de mogelijkheid om overwaarde vrij te maken benadrukt het belang van goed advies.

Wij helpen mensen zoals u bij het kiezen en afsluiten van een overwaardehypotheek. Van de eerste, oriënterende afspraak tot het papierwerk en de notaris: we adviseren en begeleiden u in de reis richting het grote genieten.

Vraag gratis en geheel vrijblijvend het overwaarde magazine aan en lees over uw mogelijkheden.

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht