Een interessante vraag: “Wat te doen met je overwaardepoen?”

Een pakkende titel vanmorgen in De Telegraaf. Wat eigenlijk te doen met die overwaardepoen? Die vraag stellen steeds meer mensen zich. Met name de groep 55-plussers die zichzelf de vraag stelt of overwaarde vrijmaken interessant voor hen zou kunnen zijn, neemt razendsnel toe. Een zorgelijke of juist geruststellende ontwikkeling?

Deel dit bericht

Overwaardepoen

Een pakkende titel vanmorgen in De Telegraaf. Wat eigenlijk te doen met die overwaardepoen? Die vraag stellen steeds meer mensen zich. Het is met name de groep 55-plussers die zichzelf steeds vaker de vraag stelt of overwaarde vrijmaken interessant zou kunnen zijn. Een zorgelijke of juist geruststellende ontwikkeling?

Niet alleen de Telegraaf, ook andere bronnen zoals het Financieel Dagblad (FD) berichten steeds vaker over toenemende overwaarde en de mogelijkheid om overwaarde vrij te maken. “Hoog bedrag aan overwaarde voor huiseigenaren”, meldde het FD vanmorgen.

 

Indrukwekkende cijfers

Dit citaat heeft betrekking op indrukwekkende cijfers. Die liegen er niet om: 35% van de huiseigenaren heeft een overwaarde van minimaal een ton (100.000 euro!) en ruim 10% heeft minstens twee ton aan overwaarde. Tonnen overwaarde dus voor heel veel mensen, maar wat moeten, mogen, kunnen of willen we daarmee?

 

Tip!

Wat houden die ’tonnen’ feitelijk in? Onze tip: zet eerst eens een en ander voor uzelf op papier. Een overzicht is snel en eenvoudig zelf te maken. Simpelweg door 3 dingen te noteren: de huidige woningwaarde, de hoogte van de resterende hypotheek en tot slot de overwaarde. Is er sprake van overwaarde? En hebben we het dan ook over tonnen? “Overwaarde houdt in dat de verkoopprijs van een woning hoger is dan de resterende hypotheek, iets wat het geval is bij 87% van alle koopwoningen”, zo meldt het FD. 

 

En dan die ene vraag

De kans is groot dat er sprake is van een mooi bedrag aan overwaarde. Maar dan nu die ene vraag: “wat te doen met je overwaardepoen?”. Jonge gezinnen zullen overwaarde veelal gebruiken voor investeringen: groter wonen door uit te bouwen of door te verhuizen. Het is verrijken van de eigen woning is een toegenomen trend sinds de corona-uitbraak, zo meldden verschillende media de afgelopen maanden. Maar voor 55-plussers lijkt die trend iets anders te verlopen. Ervaring leert dat deze groep op een hele andere manier kijkt naar overwaarde. ‘Overwaardepoen’ wordt door de meeste 55-plussers heel bewust vrijgemaakt en ingezet voor een aangenaam pensioen of voor andere weloverwogen doeleinden. Overwaarde vrijmaken, het blijkt de nieuwste trend onder senioren. Een trend, maar een zeer weloverwogen, bewuste keuze dus.

 

Wat is uw antwoord?

Wat te doen met overwaardepoen?

–       Wat is uw huidige financiële situatie? Is er sprake van een (resterende)hypotheek?

–       Is er sprake van overwaarde op de woning?

–       Zijn er speciale (financiële) wensen?

–       Zou overwaarde vrijmaken deze wens kunnen vervullen?

Een toenemend aantal ‘senioren’ maakt overwaarde vrij. Maar let op: het grootste deel kiest ervoor om een déél van de overwaarde vrij te maken. Zo behoudt men een resterende overwaarde, blijft men lekker in het eigen huis wonen en is er lucht in financiële zin:

✅ Extra (pensioen)inkomen.

✅ Mogelijkheden voor een of jaarlijkse giften.

✅ Mogelijkheid om aanpassingen aan de huidige woning te verrichten.

✅ Financiële ruimte om te reizen.

➡️ Wat uw wens ook is: de vrijgemaakte overwaarde is vrij te besteden.  

 

Dit kan natuurlijk ook

Overwaarde vrijmaken? “Waarom zou ik?”, is ook een gehoorde reactie. Misschien heeft u het geld niet nodig? Of misschien kiest u ervoor om het te doen met wat u heeft. Er zijn genoeg mensen die besluiten om de overwaarde te laten voor wat het is. Een stijging van de woningwaarde betekent letterlijk meer vermogen en voor sommigen een grotere nalatenschap. Dat kan natuurlijk ook. Dat is het voordeel van overwaarde. U bepaalt zélf wat u er mee doet. 

 

Overwaardepoen, weet u wat u ermee wil doen? Misschien kan het magazine “Overwaarde vrijmaken: Tips & Advies” u helpen. Een gratis en geheel vrijblijvend magazine vol met informatie en ervaringen van anderen. 

 

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht