Veel overwaarde, maar geen concreet doel of bestemming. Waarom dan tóch een hypotheek afsluiten?

Een eigen huis, de hypotheek is bijna afgelost. Gemiddeld genomen hebben gepensioneerden € 250.000 overwaarde. 25% van deze groep heeft een actieve behoefte om overwaarde vrij te maken. Maar in sommige gevallen hebben we helemaal geen concreet doel met het vrijgemaakte geld. Herkenbaar?

Deel dit bericht

Je bent niet de enige. Een groot deel van onze klanten sluit zonder concreet doel of zonder een concrete bestemming een overwaarde hypotheek af. Hoe dat zit leggen we hieronder uit. 

De overwaarde hypotheek valt onder de zogenaamde hypothecaire optie. Deze mogelijkheid is voor veruit de meeste mensen het meest interessant. In tegenstelling tot de niet-hypothecaire optie, ook wel bekend als de sale-and-lease back (oftewel: je verkoopt je huis en huurt het terug), blijft je huis namelijk ook daadwerkelijk jouw (t)huis. Er is geen sprake van verkoop omdat je een hypotheek afsluit met de eigen woning als onderpand. 

Bij beide opties zijn er voordelen en aandachtspunten te noemen. Omdat de meeste mensen bij ons komen met het gegeven niet te willen verhuizen én hun huis niet te willen verkopen, lichten we de hypothecaire optie hier graag toe.

Het is best lastig

Om een zorgvuldige afweging te kunnen maken op welke manier je overwaarde wilt vrijmaken, is het belangrijk om na te gaan welke wensen of bestedingsdoelen je hebt. En dat is nou precies wat soms lastiger is dan je denkt.  

We zijn over het algemeen tevreden met wat we hebben en hebben het ‘goed’. We hebben geen behoefte aan ‘nog meer geld’ en de luxe die we graag willen kunnen we over het algemeen prima bekostigen zonder een hypotheek af te sluiten. 

Maar waarom besluiten mensen dan toch om een overwaarde hypotheek af te sluiten als ze geen concreet doel voor ogen hebben?

Zo zit het

Een doel ontstaat vaak op het moment dat er een behoefte of een wens is. Maar wat veel mensen niet weten is dat er vaak vele voordelen zitten aan het afsluiten van een overwaarde hypotheek op latere leeftijd. De behoefte om overwaarde slim te gebruiken komt daarmee niet zozeer voort uit een wens of behoefte maar uit de mogelijkheid om wat wij noemen: ‘slim te pensioneren’.We zullen er een aantal noemen.

  1. De mogelijkheid om aanpassingen aan de woning te verrichten waardoor het huis toekomstbestendig is én het zijn waarde behoudt of mogelijk zelfs nog  (nog) meer waard wordt. Bovendien kunnen aanpassingen aan de woning leiden tot een structurele daling van de energielasten. Dat betekent concreet: minder maandlasten. 
  2. Belastingvrije schenkingen aan kinderen waardoor de erfbelasting daalt én er samen kan worden genoten van de gift. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om te geven met de zogenaamde warme hand.
  3. Het kopen van een tweede woning als duurzame investering.

Deze voorbeelden laten zien dat er bijvoorbeeld met het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd bespaart en/of geïnvesteerd kan worden. 

Uit onderzoek is gebleken dat  het merendeel van de mensen die op voorhand geen concrete bestemming van hun geld voor ogen hadden, op basis van deze twee redenen toch besloten om een overwaardehypotheek af te sluiten:

  1. Overal en altijd toegang tot mijn geld. Mijn vermogen zit niet langer vast in stenen. Het geeft financiële vrijheid en volledige onafhankelijkheid.
  2. Het verlaagt de erfbelasting. Door jaarlijks mijn kinderen een bedrag te schenken neemt de erfbelasting af. 

Tip!

Ook een eigen huis met overwaarde, maar geen concrete bestemming? Vraag dan een gratis en vrijblijvende berekening aan. De berekening geeft je inzicht in jouw mogelijkheden op basis van jouw financiële situatie. Ervaring leert dat het overwegen van een overwaarde hypotheek beter gaat wanneer er over concrete, persoonlijke bedragen wordt gesproken. Het maakt het concreet waardoor er over de (financiële) toekomst nog een keer heel goed nagedacht kan worden. 

 

Is het aanvragen van een berekening nog een stap te ver? Lees dan eens ons gratis Magazine: ‘Overwaarde vrijmaken: Tips & Advies.’

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht