Overwaarde vrijmaken? AFM: “Consument, laat je goed informeren!”

overwaarde vrijmaken afm
Het is een opkomende trend in Nederland, maar in landen om ons heen al jarenlang dé manier om het pensioeninkomen te vergroten: overwaarde vrijmaken. Maar ieder voordeel kent ook nadelen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) benadrukt daarom: consument, laat je goed informeren! Weet u waar u op moet letten wanneer u overwaarde vrijmaken overweegt?

Deel dit bericht

Het is een opkomende trend in Nederland, maar in landen om ons heen al jarenlang dé manier om het pensioeninkomen te vergroten: overwaarde vrijmaken. Maar ieder voordeel kent ook nadelen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) benadrukt daarom: consument, laat je goed informeren! Weet u waar u op moet letten wanneer u overwaarde vrijmaken overweegt?

Waar de een spreekt over overwaarde vrijmaken, spreekt de ander over overwaarde verzilveren. Weer anderen spreken zelfs over de ‘opeet-hypotheek’. Verschillende termen, maar ze hebben allemaal betrekking op overwaarde vrijmaken. Welke er ook wordt gebruikt: overwaarde is voor veel 55-plussers tegenwoordig dé oplossing om het (pensioen)inkomen aan te vullen. Het voorkomt geldzorgen en biedt een grote(re) financiële vrijheid. Tenminste, als je je van tevoren goed laat informeren.

Dat ‘goed laten informeren’ lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch duiken we het liefst met z’n allen in dezelfde, meest gunstige en rooskleurige tunnel. De AFM adviseert consumenten ook om zich goed te laten informeren naar de mogelijkheden en beschrijft in een online artikel: “Het verzilveren van de overwaarde op de woning kan financiële ruimte bieden, maar daar kleven ook risico’s aan. Zo kan de schuld stevig oplopen en kunt u het risico lopen ongewild te moeten verhuizen. Er zijn diverse producten die onderling nogal kunnen verschillen”.

Er zijn verschillende aanbieders die een overwaarde hypotheek aanbieden. Iedere aanbieder heeft eigen voorwaarden. Hoe wordt u wegwijs in de verschillende aanbieders? Hoe voorkomt u dat u eenzijdig geïnformeerd wordt en hoe zet u de verschillende voorwaarden op een tijd? Kortom: hoe zorgt u ervoor dat u een keuze maakt die bij ú past?

Die vraag stelden wij onszelf ook. Op welke manier kunnen wij ervoor zorgen dat de steeds groter wordende groep 55-plussers het makkelijker krijgt bij het maken van financiële keuzes. We waren met name geïnteresseerd in de vraag: hoe kunnen wij onze klanten beter informeren en begeleiden.

Het antwoord daarop bleek al snel duidelijk: wij nemen werk voor u uit handen. Onze naam zegt het al: Hipotek (wat Papiaments is voor hypotheek) is gespecialiseerd op het gebied van overwaarde hypotheken voor 55-plussers. Als onafhankelijk financieel adviesbureau bieden wij onze klanten informatie over de hypotheken die er zijn. Wanneer u zo ver bent om eens vrijblijvend met elkaar te spreken, laat het ons dan weten. Ons doel is om u te ontlasten, te informeren en te adviseren.

Hipotek komt naar u toe

Geeft u de voorkeur aan een persoonlijk gesprek bij u thuis? Onze adviseurs komen graag bij u langs. Maak hiervoor een afspraak door te bellen naar telefoonnummer: 085 3035730. Wij maken ook gebruik van de mogelijkheid om met elkaar te (video) bellen. Plan eenvoudig een terugbelverzoek in via onze website of stuur ons een e-mail [email protected]

Tip! Lees nu alvast ons magazine “Overwaarde vrijmaken: Tips & Advies”. Klik hier voor het magazine.

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht