Overwaarde opnemen : Waar kan ik het allemaal voor gebruiken?

Waar kan ik overwaarde opnemen allemaal voor gebruiken?
Of u nu kiest voor overwaarde opnemen voor een comfortabeler pensioen of wanneer u besluit om nog eenmaal een grote droom na te jagen: het is úw geld en het is aan u waaraan u het besteedt.

Deel dit bericht

Een wereldreis maken, de bestaande aflossingsvrije hypotheek aflossen, het helpen van een kleinkind met haar studie in het buitenland. De redenen waarom mensen hun overwaarde verzilveren loopt zeer uit een.  

Of u nu kiest voor overwaarde verzilveren voor een comfortabeler pensioen of wanneer u besluit om nog eenmaal een grote droom na te jagen: het is úw geld en het is aan u waaraan u het besteedt.

Hieronder hebben we een overzicht opgenomen waar mensen het algemeen de opgenomen overwaarde voor wordt gebruikt.

Een toekomstbestendig huis: woningverbetering  

Een deel van onze klanten gebruikt de verzilverde overwaarde om aanpassingen aan hun huis te verrichten.

Het verbouwen van de woning levert niet alleen meer comfort op, maar het zorgt er ook voor dat je huis in waarde kan stijgen. Toevoegingen aan het huis zoals een uitbouw of serre, maar ook een nieuwe badkamer of keuken, het leidt allemaal tot een stijging van de woningwaarde.

Ook het toekomstbestendig maken van de woning is een veelvoorkomende reden dat klanten hun overwaarde verzilveren. Een aantal klanten heeft ervoor gekozen om hun overwaarde te gebruiken om op de begane grond een uitbouw met een slaapkamer en een badkamer te realiseren. Maar ook het plaatsen van een traplift, het vervangen van de huidige badkamer met een inloopdouche of de tuin zodanig aanpassen dat deze onderhoudsvriendelijk wordt. Het zijn voorbeelden van aanpassingen aan de woning die ervoor zorgen dat onze klanten in hun eigen huis kan blijven wonen.

Bestaande hypotheek aflossen met een overwaarde hypotheek.

Waar de een overwaarde verzilverd om de huidige woning te verbeteren, zijn er ook klanten die de overwaarde gebruiken om de huidige hypotheek (verder) mee af te lossen. Onze ervaring is dat niet iedereen op de hoogte is van deze mogelijkheid. We benadrukken daarom dat het aflossen van een bestaande hypotheek kan worden gedaan met een overwaarde hypotheek. Het zijn met name klanten met een aflossingsvrije hypotheek die hiervoor kiezen. Het zorgt ervoor dat er geen maandelijkse betaling voor de hypotheek meer nodig is. Op die manier creëerden ze de financiële rust voor zichzelf.  

Reizen/ huis in het buitenland

Eindelijk, het pensioen breekt aan, we hebben de tijd van de wereld en kunnen doen wat we willen. Of dat nou betekent een reis te gaan maken waar we altijd al van dromen, of dat het betekent een woning in het buitenland te kopen om jaarlijks te overwinteren. De wens hebben is één, maar het daadwerkelijk kunnen realiseren is twee. Om deze wensen te kunnen verwezenlijken dient de financiële situatie toereikend te zijn. De behoefte om te reizen of een tweede huis te kopen is voor een aantal van onze klanten aanleiding om te kiezen om overwaarde te verzilveren. Een leven hard gewerkt om het huis af te betalen? Dan is het goed om te weten dat ditzelfde huis nu kan zorgen voor een aangenaam pensioen.

Schenkingen aan vrienden en familie

De levensverwachting van mensen is toegenomen: mensen worden over het algemeen steeds ouder. Sinds steeds meer mensen langer leven is er sprake van een toenemende populariteit om familie of naasten (een gedeelte van) de erfenis bij leven te geven. Het ‘geven bij leven’ wordt door klanten beschreven als een fijne manier om ook zelf te kunnen genieten van de gift. ‘Je ziet daadwerkelijk het plezier wat je een ander doet’.

Voorbeelden van klanten die besloten om overwaarde te verzilveren:

  • om kinderen te helpen met de start van een eigen bedrijf
  • of om kleinkinderen te helpen met een studie in het buitenland.

>> Bereken hier hoeveel je op kan nemen.

Wat zou jij doen in het geval van overwaarde?

Om na te gaan of overwaarde verzilveren ook iets voor u is, is het belangrijk om te bepalen waarvoor u de verzilverde overwaarde zou willen gebruiken. Het kan natuurlijk ook zijn dat er meerdere redenen zijn waarom u overwaarde wil verzilveren. Een tip die wij onze klanten geven: zet eens op een rij wat uw financiële behoeften zijn, zowel op korte als op lange termijn. Een goed beeld hebben van uw wensen én behoeften is essentieel bij het geven van goed advies.

Advies: niet alleen verplicht maar zeker ook wenselijk

Om een overwaarde hypotheek af te kunnen sluiten bent u verplicht om advies in te winnen. Naast deze wettelijke verplichting is het bovendien zeer wenselijk. Om te weten welke mogelijkheden er is informatie en een goede oriëntatie essentieel. Laat u informeren en adviseren over de mogelijkheden die er zijn. Wat goed is voor de een is niet per se goed voor de ander. Daarom nemen onze overwaarde adviseurs altijd de tijd om met u te spreken en brengen we uw financiële situatie samen in kaart. Past overwaarde verzilveren bij u en hoe kiest u de variant die bij u past. Mocht u vrijblijvend meer informatie willen over overwaarde verzilveren, plan dan een terugbelverzoek in met een van de adviseurs van Hipotek.

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht