Overwaarde: Nieuws! “Bijna helft 55-plussers verwacht overwaarde van ruim een ton”

overwaarde opnemen voor 55 plussers hipotek
Ruim een ton aan overwaarde. Dit meldt de Telegraaf. Een artikel over overwaarde waarin niet alleen wordt benadrukt dat steeds meer ‘senioren’ een flinke overwaarde hebben, maar waar nog meer de nadruk ligt op de nadrukkelijke wens van deze groep om in hun eigen huis oud te worden. Twee belangrijke nieuwsmeldingen dus: (1) de meeste 55-plussers hebben flinke overwaarde op hun huis en (2) 70% van hen wil niet verhuizen. Hoe zit dit precies?

Deel dit bericht

Is dit nieuws?

Het is nieuws omdat het principe van overwaarde opnemen voor veel mensen nieuw is. Ook uit onze eigen enquêtes blijkt dat de kennis over overwaarde opnemen (of overwaarde verzilveren) onder Nederlandse 55-plussers nog heel basaal is. En dat is toch enigszins opmerkelijk. Zeker als we naar andere landen (Engeland, Spanje en bijvoorbeeld Italië) kijken, waar overwaarde verzilveren al jarenlang dé manier is voor senioren om vermogen vrij te maken zónder te verhuizen.

Niet verhuizen

Dat ‘zonder te verhuizen’ wordt veelal tussen neus en lippen door beschreven. Onze ervaring is dat het juist deze wens is dat senioren zich in een onmogelijke spagaat begeven. Enerzijds niet willen verhuizen, anderzijds beschikken over overwaarde waar je niets mee doet. Wat willen we met dit nieuws zeggen? Het geld (vermogen) van 55-plussers zit letterlijk vast in stenen. Een waardevol bezit dus waar je feitelijk niets aan hebt. Tenzij je besluit om te verhuizen. Maar is dat de oplossing om overwaarde vrij te maken? Nee, verhuizen is voor de meeste 55-plussers geen optie. De belangrijkste reden om liever niet te verhuizen wordt in het artikel, waarin verwezen wordt naar een onderzoek van De Hypotheker onder ruim 2000 klanten, als volgt beschreven: Volgens de hypotheekadviseur zijn de hoge huizenprijzen voor bijna zeven op de tien huizenbezitters boven de 55 jaar reden om liever niet te verhuizen. Zij vinden die prijzen namelijk „te gortig” geworden” (bron: Telegraaf). Vanuit onze expertise zouden wij hieraan toe willen voegen dat uit uitvraag bij onze respondenten blijkt dat een andere belangrijke reden is om het huis niet te willen verkopen dat het huis als ‘thuis’ wordt omschreven: een plek die men om sociale en emotionele redenen niet wil verlaten.

Overwaarde opnemen

Niet verhuizen, maar toch overwaarde opnemen. Het kan, maar het is nog een vrij nieuw fenomeen. In het artikel is te lezen dat de mogelijkheid om overwaarde te verzilveren voor veel 55-plussers inderdaad onbekend is. Enerzijds onderschrijven we deze onbekendheid over overwaarde opnemen. Tegelijkertijd maken we een kleine kanttekening aangezien wij een toenemende trend zien in de behoefte aan informatie onder 55-plussers. En dat is positief nieuws!

Maatwerk

Hipotek is gespecialiseerd in overwaarde en hypotheken voor 55-plussers. Onze doelgroep is de groep mensen die midden in het leven staan en overwegen om overwaarde inzetten voor een aangenaam (gepensioneerd) leven. Wij bieden vrijblijvend informatie en zijn erop gericht om de mogelijkheden om overwaarde opnemen met u te delen. Wij leveren maatwerk aan iedere klant om ervoor te zorgen dat u over voldoende informatie beschikt om te bepalen of overwaarde opnemen iets voor u is.

Meer lezen?

Download het gratis magazine “Overwaarde opnemen: Tips & Advies”.

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht