Overwaarde opnemen: 7 gouden tips

overwaarde-opnemen-7-gouden-tips
Lees de 7 gouden tips over overwaarde opnemen en ontdek wat u kunt doen met uw overwaarde door te kiezen voor overwaarde opnemen.

Deel dit bericht

Ouder worden in uw eigen woning

Voorheen besloten mensen na het aflossen van hun hypotheek vaak om hun huis te verkopen en te gaan huren, of een kleinere woning te kopen. In de huidige markt is de huur in de vrije sector torenhoog en de huizenprijzen vliegen over de kop. Het lijkt verstandig (en is vaak prettig) om ‘de oude dag’ in de eigen, vertrouwde woning door te brengen. Door bijvoorbeeld een overwaardehypotheek af te sluiten, krijgt u (zonder uw huis te verkopen) toegang tot de overwaarde van uw huis. Het vermogen wordt letterlijk uit stenen gehaald. Ouder worden kan op deze manier gewoon in de eigen woning.


Flexibel toegang tot vermogen voor onverwachte kosten

Toegang tot de overwaarde van de woning biedt u een vangnet voor onverwachte kosten. Afhankelijk van de afgesloten hypotheek bepaalt u zelf hoe groot dit vangnet is. U kunt bijvoorbeeld een groot bedrag bij aanvang vrijmaken of ervoor kiezen om maandelijks een vast bedrag te ontvangen. Het financiële vangnet zorgt voor meer zekerheid.


De optie tot zorg aan huis

Het vrijmaken van eigen vermogen met een overwaardehypotheek betekent ook dat er geld beschikbaar komt om zorg aan huis in te kunnen kopen. Het houdt u weg uit verzorgingstehuizen en biedt financiële ruimte voor de zorg die u wellicht in de toekomst nodig heeft. Onderzoek laat zien dat 70% van de senioren in steeds grotere mate zorgbehoevend is en dat het merendeel van hen onvoldoende mogelijkheden heeft om deze dure zorg te bekostigen. Met de juiste keuzes kunt u uzelf eenvoudig voorzien van extra inkomen die deze zorg wel mogelijk maakt.

Een toekomstbestendig huis creëren

Toegang tot het eigen vermogen betekent letterlijk een extra bron van aanvullend inkomen. Deze aanvullende gelden zijn belastingvrij en vrij te besteden. Door toegang te krijgen tot het eigen vermogen kunnen bijvoorbeeld aanpassingen worden verricht aan de woning om deze toekomstbestendig te maken.

Toch gelijktijdig met pensioen

Het vrijmaken van de overwaarde biedt de mogelijkheid om tegelijk met uw partner met pensioen te gaan, mocht u niet tegelijkertijd AOW-gerechtigd zijn.
Met de overwaarde kunt u de periode totdat de jongste ook AOW-gerechtigd is financieel overbruggen.

Geef belastingvrij

Ook een belastingvrije gift kan worden overwogen, bijvoorbeeld wanneer u zelf het extra inkomen niet nodig heeft. Het vrijmaken van overwaarde betekent dus niet alleen het aanvullen van een (mogelijk) tekort aan inkomen, maar biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om kinderen of andere dierbaren financieel te steunen. Jaarlijks mag er een bedrag van €6.604* per kind worden geschonken.

*Deze cijfers zijn gebaseerd op berekeningen van de Belastingdienst uit 2021.

 

Geef nu, in plaats van in de toekomst

 Het vrijmaken van overwaarde biedt ook de mogelijkheid om een bedrag te schenken. Onderzoek wijst uit dat veel 55-plussers hun kinderen het liefst geld zouden willen schenken, maar daar niet of onvoldoende toe in staat zijn. Met de vrijgekomen overwaarde kunt u uw kinderen helpen bij het kopen van een eerste huis of hen op een andere manier financieel steunen.

Bij Hipotek geven we klanten vrijblijvende informatie en bieden we gericht advies. We helpen iedere dag mensen zoals jij met het vrijmaken van overwaarde.

Helpen we jou binnenkort ook?

Download gratis het magazine via onderstaande button voor meer informatie over overwaarde opnemen.

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht