Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

nieuw pensioenstelsel overwaarde
"52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming. Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden. De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat."

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

“Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. 

‘Vooral de verwachting dat de hoogte van de pensioenuitkering gemiddeld genomen zal afnemen, is opmerkelijk’, schrijven de onderzoekers. ‘Blijkbaar zijn goede en slechte tijden in de ogen van de deelnemers asymmetrisch verdeeld, of men heeft enig wantrouwen over hoe besturen van pensioenfondsen omgaan met schokken in de economie.’

De onderzoekers concluderen dat de centrale gedachte achter het nieuwe stelsel nog niet is geland bij de meeste deelnemers. Die gedachte is dat het pensioen meer zal meebewegen met de economie en dat dat per saldo zal leiden tot een beter pensioenresultaat, onder meer omdat fondsen geen grote buffers meer hoeven aan te houden.

De onderzoekers concluderen dat sociale partners nog veel werk moeten verzetten om deelnemers te overtuigen van de voordelen van de pensioenhervorming. Ze moeten daarbij twee barrières slechten, aldus de auteurs.

‘Ten eerste de grote desinteresse in pensioenzaken.

Ten tweede het succes van het huidige stelsel in de ogen van deelnemers. Vooral dat laatste druist in tegen de logica van menig deelnemer. Ons stelsel is meerdere keren gelauwerd door internationale pensioenexperts en nu moet toch het roer om. Voor pensioendeskundigen is de hervorming een vanzelfsprekende stap, maar voor de overgrote meerderheid van de deelnemers is dat niet zo. Oude vanzelfsprekendheden en verwachtingen zullen nog lang de kop op steken.’

Veel van de klanten van Hipotek zijn bezig met hun pensioensituatie en daarbij is bovenstaande situatieschets actueel. Mede om die reden wordt de overwaarde van de eigen woning ook steeds meer gezien als betrouwbare bron van pensioeninkomen. 

Bij het vrijmaken van overwaarde is het mogelijk om eenmalig bedrag vrij te maken, of een bedrag per maand, voor een bepaald aantal jaren. Door de combinatie van ofwel levenslang woonrecht óf een levenslange rentevaste periode bent u altijd beschermd en kunt u veilig overwaarde vrijmaken.

Bent u ook benieuwd in uw mogelijkheden als het gaat om overwaarde vrijmaken? Download dan ons magazine via onderstaande button. Liever contact met een adviseur over uw mogelijkheden? Bel 085-3035730 of mail naar info(at)hipotek.nl

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email