Is het slim om kleiner te gaan wonen?

kleiner gaan wonen bij je pensioen
Overwaarde vrijmaken kan op twee manieren: verhuizen of níet verhuizen. Voorheen was kleiner gaan wonen om zo het vermogen vrij te maken de meest voor de hand liggende keuze. Maar tegenwoordig is verhuizen niet voor iedereen de beste oplossing. Laat staan de meest gewilde oplossing.

Deel dit bericht

Verhuizen, dé oplossing of niet?

Het pensioen is het moment waar lang naar wordt uitgekeken: moeten wordt mogen en er breekt een tijd van vrijheid aan. Tegelijkertijd is het pensioen de tijd waarin de financiële situatie in veel gevallen behoorlijk zal veranderen. Het inkomen zal dalen, en met de stijgende kosten van het levensonderhoud, betekent dat veel mensen het gedroomde pensioen anders zullen moeten invullen dan er werd verondersteld. Verhuizen en kleiner wonen lijkt in sommige gevallen noodzakelijk zijn om de financiële balans te behouden.

 

Kleiner wonen levert zowel financiële als praktische voordelen op. Het zorgt ervoor dat opgebouwde overwaarde vrijkomt, maar leidt bovendien tot lagere maandelijkse lasten.

 

Is het slim om kleiner te gaan wonen?

Er bestaat dan ook geen twijfel dat kleiner gaan wonen voor een aantal 55-plussers dé manier is om overwaarde te realiseren. Toch spreekt een groot deel van onze klanten uit dat verhuizen voor hen geen optie is. “Ouder worden in de eigen woning”, is ook bij ons de meest uitgesproken wens. Verhuizen of kleiner wonen brengt namelijk vele veranderingen met zich mee. Het nieuwe huis moet niet alleen aan bepaalde technische eisen voldoen, maar zal opnieuw een fijn huis moeten worden dat ook nog eens in een fijne buurt staat. Het hebben van een huis als ‘thuis’ wordt als belangrijkste reden aangedragen om níet te willen verhuizen.

 

De andere mogelijkheid

 

Je huis verkopen en kleiner gaan wonen is niet de enige mogelijkheid om overwaarde op te nemen. Wat veel mensen nog niet weten is dat er nog veel meer manieren zijn. Denk bijvoorbeeld aan de overwaarde hypotheek.

 

Een overwaarde hypotheek is een verzamelnaam voor verschillende hypotheken die het mogelijk maken om overwaarde vrij te maken. Denk bijvoorbeeld aan een krediethypotheek waarbij u zelf bepaalt waar en wanneer u (een deel van uw) overwaarde opneemt. Hipotek is gespecialiseerd in overwaarde en richt zicht op mensen van 55 jaar en ouder. Wij helpen onze klanten bij hun oriëntatie naar een manier om overwaarde vrij te maken en zijn ervaren in overwaarde opnemen zónder te verhuizen.

 

Bent u benieuwd of overwaarde opnemen bij u past? Lees dan “is overwaarde opnemen iets voor mij” of neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

 

Is overwaarde opnemen iets voor u?

Iedereen die zich tot Hipotek wendt, heeft vragen. Wij plannen daarom altijd eerst een vrijblijvend oriënterend gesprek, zodat we uw vragen kunnen beantwoorden. Wanneer u geïnteresseerd bent in een vervolggesprek gaan we in op de mogelijkheden die bij u passen. Is overwaarde opnemen iets voor u? Het antwoord op die vraag kunt alleen u geven. Onze taak is slechts oriënteren, informeren en adviseren.

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht