Ik geef liever een erfenis bij leven

Ik geef liever een erfenis bij leven
‘Geven bij leven’. Steeds vaker krijgen we de vraag: ‘kan ik mijn (klein)kinderen niet nú al wat schenken?’ Een erfenis geven bij leven, zoals dat wordt genoemd, is tegenwoordig een belangrijke reden waarom er gekozen wordt voor overwaarde opnemen. Gemiddeld genomen neemt namelijk onze levensverwachting toe: we worden ouder en leven langer. Geef daarom alvast een (deel van de) erfenis bij leven en geniet er samen van.

Deel dit bericht

Overwaarde opnemen voor meerdere doeleinden

Je familie of dierbaren willen helpen terwijl je het je eigenlijk niet kunt veroorloven. Het kan ontzettend frustrerend voelen. Het is dan ook geen verrassing dat een steeds groter deel van de mensen de overwaarde van hun huis benut om degene die zij liefhebben financieel te steunen.

Het is algemeen bekend dat Nederlanders veel vermogen bezitten. De meeste 55-plussers in Nederland zijn in het bezit van een eigen huis. Een huis, waar vermogen letterlijk in opgesloten zit. Door de stijging van de huizenprijzen is het huis voor de vaak het meest waardevolle bezit. Maar omdat het vermogen vast zit in stenen voelt het niet als eigen geld. We kunnen er immers niets mee. Althans, dat denkt men. Niets is minder waar: steeds vaker wordt vermogen gebruikt om de dingen in hun leven te kunnen doen die ze graag willen doen. Niet voor niets zien we een enorme stijging in het aantal senioren dat zich na hun 55ste levensjaar bij ons meldt en besluit om hun overwaarde vrij te maken.

Een aanvulling op het pensioen

Terwijl een groot deel van de mensen overwaarde opneemt om een aflossingsvrije hypotheek af te kunnen lossen, wordt het vrijgemaakte vermogen ook vaak besteedt om de huidige woning op te knappen of aan te passen. Kortom: overwaarde wordt gebruikt als aanvulling op het pensioen. Maar de nieuwste trend onder 55-plussers is het ‘geven bij leven’. Een steeds groter deel van de senioren gebruikt een deel de gerealiseerde overwaarde ook om hun familie financieel te ondersteunen.

Het geld dat aan familie of naasten wordt geschonken wordt bijvoorbeeld gebruikt om belangrijke zaken in het leven te betalen. Denk aan een bijdrage voor een huwelijk of het betalen van de studiegelden voor een opleiding van (klein)kinderen.

Overwaarde opnemen: lees het verhaal van Josephine

Voormalig docent gymnastiek Josephine (79), is een van onze klanten die haar verhaal wilde delen. Zij gebruikt haar overwaarde niet alleen om haar eigen pensioen aan te vullen, maar kiest er ook voor om te ‘geven bij leven’.

Op het moment dat Josephine met pensioen ging, had ze nog een kleine hypotheekschuld. Haar inkomen is op dit moment voldoende toereikend, maar het wonen in de Randstad is duur. “Ik ben een zuinig mens. Ik heb mijn leven lang gespaard zodat ik een buffer had om apparaten die kapotgingen te kunnen laten maken of te vervangen Maar sinds ik gepensioneerd ben zijn mijn financiën wel iets anders. Die buffer die ik had, heb ik bij lange na niet meer. Als ik mijn overwaarde niet had opgenomen, had ik niet geweten wat ik zou moeten als er iets zou gebeuren wat hoge kosten met zich meebrengt. Mijn buffer is écht beperkt.”

“Ieder jaar zie ik op mijn belastingformulieren dat mijn huis wéér meer waard is geworden en dat zette me aan het denken. Ik deelde mijn gedachten met mijn zoons en vertelde hen dat ik overwoog om mijn huis te verkopen. Zo kwam het geld uit mijn huis vrij. Ze wilden er beiden niets van weten. We besloten een financieel adviseur in te schakelen en zo kwamen we bij Hipotek terecht.”

Na verschillende gesprekken met haar persoonlijk adviseur heeft Jospehine besloten om een deel van haar vermogen vrij te maken met een overwaarde hypotheek. Ze koos voor de krediet-variant. Bij deze hypotheekvorm bepaal je zélf hoeveel je opneemt en hoeveel je wanneer terugbetaalt. Bovendien is de krediethypotheek zo vormgegeven dat de definitieve terugbetaling pas komt op het moment dat Jospehine de woning definitief verlaat, of bij haar overlijden.

Overwaarde opnemen betekent voor Josephine dat ze de rest van haar leven haar pensioeninkomen een boost geeft. Waar en wanneer ze maar wil. Ze is gerustgesteld dat haar financiële zaken nu goed geregeld zijn. De financiële vrijheid geeft haar een fijn en vitaal gevoel.

“Mocht mijn gezondheid onverhoopt toch wat minder worden, dan weet ik dat ik de middelen klaar heb staan. Ik heb onlangs al een nieuwe keuken laten installeren en heb ik met behulp van wat subsidie mijn huis laten isoleren. Het was even investeren, maar dat kon nu ook. En de stroom- en gasrekening is daardoor al enorm naar beneden gegaan”.

Geven bij leven

“Waar ik het meest trots op ben, is dat ik mijn kleindochter op deze manier ook heb kunnen helpen met haar studie. Ze heeft medicijnen gestudeerd en volgt nu een opleiding tot specialist in Bosten. Ze krijgt wel een vergoeding van het ziekenhuis daar, maar het leven in Boston is duur. Ik heb haar daarom geld geschonken. Enerzijds om het leven daar aangenamer te maken, maar natuurlijk ook zodat ze af en toe eens naar Nederland terug kan komen.

Als ik niet had gekozen voor overwaarde opnemen , dan had ik dat nooit kunnen doen. 

“Ik raad Hipotek zeker aan anderen aan. Ze zijn erg betrokken en denken echt met je mee”.  

Lees meer over de mogelijkheid om overwaarde op te nemen en ontdek hoe overwaarde er voor kan zorgen dat ook u ook tijdens uw pensioen de dingen kunt (blijven) doen die u wilt. Download het gratis magazine ‘Overwaarde opnemen: Tips & Advies’ hier

Meer Slim Pensioneren

nieuw pensioenstelsel overwaarde
Slim Pensioneren

Nieuw pensioenstelsel: ontdek de kracht van overwaarde

“52% van de werknemers en 44% van de gepensioneerden verwacht dat de uitkering zal afnemen in het nieuwe stelsel. Ook ziet bijna de helft het vertrouwen in het pensioenstelsel slinken door de hervorming.

Werkenden hebben lage verwachtingen van de naderde pensioenhervorming. Dit blijkt uit een enquête van Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) onder ruim tweeduizend werknemers en gepensioneerden.

De antwoorden van de deelnemers staan in schril contrast met de argumenten van deskundigen, politici en vakbondsbestuurders om over te stappen op het nieuwe stelsel. Volgens het kabinet zal het nieuwe stelsel het vertrouwen opvijzelen. FNV-bestuurder Tuur Elzinga zei dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat.”

Lees verder »

Deel dit bericht