Overwaarde opnemen Fabel: ik raak mijn huis kwijt

U heeft uw leven lang hard gewerkt om huiseigenaar te worden. Het huis is voor de meeste mensen het meest waardevolle bezit. Dat bezit willen we dan ook liever niet kwijtraken. ‘Mijn huis verkopen? No way’.  In tegenstelling tot wat er veelal gedacht wordt, verliest u bij het opnemen van overwaarde uw huis niet. Uw huis blijft uw thuis. 

Overwaarde opnemen

Overwaarde is het verschil tussen de huidige woningwaarde en de resterende hypotheekschuld. De meeste 55-plussers zijn in het bezit van een huis met overwaarde. Een waardevol vermogen, maar toegang tot dit vermogen, dat hebben we niet. Ons geld zit letterlijk vast in stenen. Sinds enkele jaren is het ook in Nederland mogelijk om overwaarde vrij te maken zónder te hoeven verhuizen. Dankzij het afsluiten van een overwaarde hypotheek kunnen financiële onzekerheden worden voorkomen.  

Verkoop

Om overwaarde vrij te maken is de verkoop van uw huis niet nodig. Hipotek werkt alleen samen met aanbieders waarbij u uw eigendom (uw huis) niet verliest. Een belangrijke misvatting over overwaarde opnemen is dat u het eigendom van uw woning verliest. Een logische misvatting, want de verkoop van de woning is wel degelijk een veel voorkomende manier om overwaarde vrij te maken. Wanneer u er echter voor kiest om overwaarde op te nemen, bijvoorbeeld met de steeds populairder wordende overwaarde hypotheek, dan bent u ervan verzekerd dat u altijd eigenaar blijft van uw huis. Geen verkoop, niet verhuizen. 

Uw huis blijft úw thuis

Om overwaarde op te nemen wordt in de meeste gevallen een overwaarde hypotheek afgesloten. De overwaarde hypotheek is een lening die u afsluit met als onderpand de waarde van uw huis. Het gaat dus niet om het eigendom van het huis. U bent ervan verzekerd dat uw huis altijd uw eigendom blijft.
Wanneer u zelf eigenaar blijft van uw woning betekent het ook dat u gewoon de vrijheid heeft om aanpassingen te doen aan uw huis. U kunt de dingen blijven doen zoals u gewend bent. Sterker nog, in de praktijk sluiten veel mensen juist een overwaarde hypotheek af om geld vrij te maken om op die manier aanpassingen aan hun huis te kúnnen doen.

Een grote misvatting: Er wordt vaak gedacht dat het huis moet worden verkocht om overwaarde vrij te kunnen maken.

Besteed uw geld zoals u dat wil

De belangrijkste reden waarom de overwaarde hypotheek in toenemende mate populair is, is vanwege de vrijheid die het u biedt. Overwaarde opnemen betekent letterlijk geld uit stenen halen. Het vrijgekomen geld is vrij te besteden. Extra inkomen betekent meer keuzevrijheid. Het is aan u wat u met uw vrijgekomen geld doet. Het kan zijn dat u het geld wil gebruiken om iemand in uw omgeving te helpen, om een reis te gaan maken waar u altijd al van heeft gedroomd, of u besluit bijvoorbeeld om het te gebruiken om schulden af te lossen. Kortom: de keuze is aan u. 

De overwaarde hypotheek is een lening die u afsluit met als onderpand de waarde van uw huis. Het gaat dus niet om het eigendom van het huis.

Wees bewust van de kleine lettertjes

Op de hoogte zijn van de mogelijkheden, geïnformeerd worden over voorwaarden. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd op het gebied van overwaarde en begeleiden u in het proces. Van begin tot eind staat uw persoonlijk adviseur voor u klaar. Voor al uw vragen of voor het plannen van een oriënterend gesprek neemt u contact op met Hipotek. Laat u gegevens achter en we nemen contact op wanneer u dat het beste uitkomt. Zo kunt u er achter komen of overwaarde opnemen iets voor u is. 

Lees meer fabels over overwaarde opnemen

Is overwaarde opnemen wel echt iets voor mij?

Ontdek hoeveel overwaarde u kunt vrijmaken.

Plan vrijblijvend een afspraak in met een van onze adviseurs.

Ontvang ons gratis magazine en ontdek wat bij u past.

Meer weten?

Onze adviseurs informeren u over de markt en kunnen u helpen om de verschillende opties die er zijn goed te overwegen en af te wegen. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Spreek met een adviseur

Plan vrijblijvend een afspraak.

Wij beantwoorden uw mail zo snel mogelijk

Laat hier uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u terug.

Wilt u direct antwoord op uw vraag? Stuur ons een bericht.

Hipotek, wij zijn er voor u.