Overwaarde opnemen:
Tips

Overwaarde opnemen? Lees deze tips

Overwaarde opnemen is tegenwoordig dé manier voor 55-plussers om vermogen vrij te maken. Het vrijgekomen geld is vrij te besteden en is daarmee de meest populaire manier om het (pensioen)inkomen aan te vullen. Maar zoals bij elke financiële beslissing is een goede oriëntatie bij het nemen van een financieel beslissing van groot belang. Lees daarom deze 8 tips en ontdek of overwaarde opnemen iets voor u is.

1 | Andere mogelijkheden

Wat voor de een goed is, hoeft niet perse goed te zijn voor de ander. Dat betekent dat overwaarde opnemen niet perse dé manier voor u hoeft te zijn om uw inkomen te vergroten. Bekijk daarom ook altijd alternatieven en overweeg wat het beste bij uw situatie past. Hieronder leest u op welke andere manieren klanten hun inkomen aanvullen. 

Kleiner wonen | Maak (een deel van) de overwaarde vrij door te verhuizen naar een kleinere woning.

Gebruik spaargeld of maak investeringen vrij | Wanneer uw spaargeld toereikend is, kunt u ervoor kiezen om het gespaarde geld te gebruiken als aanvulling op uw (pensioen)inkomen. 

Hulp van familie | Financiële ondersteuning van familie en/of vrienden biedt de mogelijkheid om zonder tussenkomst van de bank geld te lenen.   

Aanspraak overheidsregelingen – Bekijk op welke overheidsregelingen u nog recht zou kunnen hebben.

2 | Is eerdere aflossing mogelijk?

De kosten van een hypotheek kunnen worden teruggebracht door gedeeltelijk bedragen die geleend zijn terug te betalen. Aflossing van de hypotheek zorgt ervoor dat de totale kosten op lange termijn verminderd worden. Let wel op bij welke aanbieder u de hypotheek af heeft gesloten, want niet iedere aanbieder biedt u deze mogelijkheid. 

3 | Betrek naasten

Het is niet verplicht om uw familie in kennis te stellen als u besluit overwaarde op te gaan nemen, maar het is wel iets wat wij sterk adviseren. Door uw naasten te betrekken bij uw overwegingen kunnen zij u steunen bij het maken van de juiste keuzes. . 

4 | Bereken de (vrij te maken) overwaarde

Het bepalen van de hoogte van de overwaarde is vrij eenvoudig. Maar hoeveel overwaarde u daadwerkelijk kunt vrijmaken is afhankelijk van meerdere factoren. Om die reden raden wij onze klanten aan een indicatie van de hoogte van het op te nemen vermogen bij ons te laten berekenen, zodat er een weloverwogen afweging kan worden gemaakt of overwaarde opnemen iets voor u is. Bent u benieuwd hoeveel overwaarde u kunt opnemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

overwaarde opnemen magazine hipotek
Meer tips? Lees meer in het gratis magazine 'Overwaarde opnemen: Tips & advies'.

5 | Maak een lijst

Een van de belangrijkste zaken die onze adviseurs u zullen uitleggen, is dat u bepaalt hoeveel van de overwaarde u op wilt nemen. Zij zullen u adviseren het bedrag vrij te maken dat u nodig heeft. Ondanks dat u de overwaarde die u opneemt in de meeste gevallen vrij mag besteden, is het belangrijk om een lijst te maken van de zaken waarvoor u het geld wil besteden, zodat u beter kan kiezen welke aanbieder en welke hypotheek het beste bij u past.

Als u besluit om al het geld in een keer op te nemen, dan kunt u misschien het beste kiezen voor een eenmalige uitkering. Indien u liever op vaste tijden overwaarde wil opnemen, dan is het wellicht beter om overwaarde op te nemen via een maandelijkse uitkering.

 

6 | Bereken de woningwaarde

Het bedrag aan overwaarde dat u kunt opnemen is afhankelijk van uw leeftijd, gezinssamenstelling en de waarde van uw woning. Wanneer u besluit om te kiezen om de overwaarde (gedeeltelijk) op te nemen, dan wordt uw woning getaxeerd door een onafhankelijke taxateur. Deze taxatie vormt de basis bij het bepalen hoeveel overwaarde u kunt opnemen.

7 | De toekomst

Wanneer u verwacht in de toekomst nog te willen verhuizen nadat u een deel van de overwaarde heeft gerealiseerd, dan is dat iets wat u het beste kunt bespreken met uw adviseur. Dit kan namelijk de keuze van de aanbieder beïnvloeden.

8 | Persoonlijk advies

Indien u besluit overwaarde op te nemen, dan is het inwinnen van advies verplicht gesteld vanuit de overheid. Ook ons advies luidt daarom: laat u goed en deskundig adviseren zodat u in staat bent om de juiste keuze te maken. Overwaarde kan helpen om financiële zorgen te voorkomen, maar is dit ook het beste voor u? 

Bent u geïnteresseerd in het opnemen van overwaarde, maar heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op. Onze overwaarde adviseurs zijn er voor u. 

Meer weten?

Onze adviseurs informeren u over de markt en kunnen u helpen om de verschillende opties die er zijn goed te overwegen en af te wegen. Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Spreek met een adviseur

Plan vrijblijvend een afspraak.

Hipotek, wij zijn er voor u.