Overwaarde opnemen

Overwaarde opnemen is inmiddels zeer populair onder 55-plussers. Wat is het en hoe werkt het precies? We leggen het u graag uit.  

Wat is overwaarde?

  • De huidige woningwaarde
  • De resterende hypotheekschuld

Om de overwaarde te berekenen is het belangrijk om te weten wat de huidige waarde van uw woning is. Door de resterende hypotheekschuld van de huidige woningwaarde af te trekken houdt u de overwaarde over.

 

 

Overwaarde opnemen, zonder te verhuizen. 

Wat is overwaarde opnemen?

Een waardevol bezit 

De eigen woning is voor de meeste mensen uitgegroeid tot het meest waardevolle bezit. Dankzij de stijging van de huizenprijzen hebben we tegenwoordig regelmatig te maken met een huis met overwaarde. De overwaarde is de letterlijk de waarde die ‘over’ is. Alleen een nadeel: die waarde zit vast in stenen. 

Vermogen vrijmaken

Met ‘overwaarde opnemen’ wordt het vrijmaken van het eigen vermogen bedoeld. Een groot deel van het vermogen zit vast in stenen. Om dat vermogen vrij te maken sluiten steeds meer mensen de overwaarde hypotheek af. Een hypotheek waarbij overwaarde vrij wordt gemaakt,  zónder te hoeven verhuizen. 

Voor wie? 

Waar het in andere landen al langere tijd dé manier is om aan extra inkomen te komen, is het opnemen van overwaarde bezig aan een opmars in Nederland. Overwaarde opnemen is uitermate geschikt voor mensen die eerder met pensioen willen, voor mensen die binnenkort met pensioen gaan óf voor mensen die met pensioen zijn om hun pensioen een financiële boost te geven.


Is overwaarde opnemen iets voor u?

Bent u 55 jaar of ouder?

Bent u in het bezit van een eigen huis?

Zou u de overwaarde van uw huis vrij willen maken?

JA? Hipotek is er voor u!

Overwaarde opnemen

Dit is er mogelijk. 

Overwaarde
hypotheek

Bij de overwaarde hypotheek leent u een eenmalig of periodiek bedrag op basis van de overwaarde van uw huis.

Krediet
hypotheek

Een krediethypotheek biedt u de mogelijkheid om een bedrag op te nemen wanneer u dat wilt. 

Aflossingvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek leent u een bedrag, zonder tussentijds af te hoeven lossen.

overwaarde opnemen overwaarde huis opnemen Hipotek

Als ik nu zeg dat dit geld voor u is. Wat zou u er dan mee doen?

Om erachter te komen of overwaarde opnemen iets voor u is, kan het helpen om uzelf deze vraag te stellen. Wat zou u willen doen met extra inkomen?

Is het iets voor mij?

Persoonlijk advies

Het afsluiten van een hypotheek vraagt om een goede oriëntatie. Welke hypotheken zijn er? Maar vooral ook de vraag, welke hypotheek past bij mij? Een goed en persoonlijk advies is daarom erg belangrijk. Hoeveel geld u kunt lenen is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Uw leeftijd bijvoorbeeld, is een van die factoren. De meeste aanbieders verstrekken leningen voor huiseigenaren vanaf 55 jaar. Maar wist u dat het bedrag dat u kunt lenen op die leeftijd beduidend lager is het bedrag dan u kunt lenen wanneer u ouder bent? Bij het afsluiten van een hypotheek geldt: hoe ouder u bent, hoe meer u kunt lenen. Houd dus altijd rekening met deze en andere factoren en laat u goed informeren en adviseren.

Stel uw vragen

Is overwaarde opnemen iets voor mij? Op die vraag krijgt u alleen antwoord wanneer u voors- en tegens af gaat wegen en uw financiële situatie met een professioneel adviseur bespreekt. Welke manier van overwaarde opnemen bij u past hangt af van uw wensen en behoeften. Adviseurs van Hipotek staan bekend om hun persoonlijke begeleiding en advies. We zijn er om al uw vragen te beantwoorden en begeleiden u stap voor stap bij het maken van de juiste keuze. 

Vind het overwaarde plan dat bij u past

In de wereld van traditionele hypotheken is de deal met de laagste rente meestal de beste. Simpelweg omdat het betekent dat uw maandelijkse hypotheekaflossingen lager zullen zijn. In de wereld van overwaarde opnemen is die logica echter niet altijd van toepassing. Dit omdat er doorgaans geen maandelijkse rentebetalingen worden gedaan. Hoe dat precies zit, vertellen we u graag. 

Meer weten?

Hipotek biedt u online en persoonlijk advies. Bereken snel en eenvoudig online hoeveel overwaarde u kunt vrijmaken of plan een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs. Onze overwaarde adviseurs geven u informatie over de huidige markt en helpen u om verschillende mogelijkheden goed te kunnen overwegen. 

Ontdek hoeveel overwaarde u kunt vrijmaken.

Plan vrijblijvend een afspraak in met een van onze adviseurs.

Ontvang ons gratis magazine en ontdek wat bij u past.

Veelgestelde vragen..

Blijf ik eigenaar van mijn huis?

Ja, bij het afsluiten van een een overwaarde hypotheek, een krediet hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek blijft u eigenaar van uw woning. Dat betekent dat u er kunt blijven wonen zo lang u wilt. 

Kan ik nog verhuizen?

Ja, in de meeste gevallen kunt u uw hypotheek meenemen naar een andere, nieuwe woning. Het verschilt echter per aanbieder. Neem daarom altijd alle criteria goed door voordat u een aanbieder kiest en laat u goed informeren. 

Mag ik zelf bepalen wat ik met het vrijgekomen geld doe?

Ja, overwaarde opnemen betekent dat u bepaalt waar u de overwaarde van uw huis aan besteedt. Het vrijgekomen geld is zoals wij dat noemen ‘vrij te besteden’. 

Kan ik nog wel een erfenis nalaten?

In de meeste gevallen kunt u gewoon een erfenis nalaten. Hoe dit precies zit kan een Hipotek adviseur u op basis van uw persoonlijke situatie nader toelichten. 

Kan ik overwaarde opnemen als ik nog een hypotheek heb?

Ja, overwaarde opnemen kan ook wanneer u nog een hypotheek heeft. U zult in dat geval wel uw huidige hypotheek moeten afbetalen of (her)financieren bij de door u gekozen aanbieder.

Wat gebeurt er als ik overlijd?

In het geval van overlijden wordt uw huis verkocht. De opbrengst wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheek. Het resterende deel wordt toegevoegd aan de erfenis.

Hoe wordt de waarde van de woning vastgesteld?

Overwaarde opnemen betekent allereerst dat er een taxatie van de woning plaatsvindt. Deze taxatie wordt uitgevoerd door een gediplomeerd taxateur. 

Waar wordt de vrijgekomen overwaarde voor gebruikt?

De vrijgekomen overwaarde wordt voor uiteenlopende zaken gebruikt. Klanten die bij Hipotek een overwaarde hypotheek af hebben gesloten gebruiken de overwaarde voor bijvoorbeeld noodzakelijke aanpassingen aan de woning, voor het afbetalen van schulden en/of leningen, maar ook voor luxe uitgaven zoals de aanschaf van een nieuwe auto. 

Zijn er andere manieren om overwaarde vrij te maken?

Naast het opnemen van overwaarde in de vorm van de overwaarde hypotheek, overigens de meest gebruikte manier om aan extra inkomen te komen, zijn er andere manieren om de overwaarde vrij te maken. Voorbeelden hiervan zijn verkoop-zonder-huur of sale& lease back. Wilt u hier meer over weten? Onze adviseurs vertellen u graag meer. 

Contact opnemen met Hipotek

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie?

Geopend van maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur.

Telefoon | 085 3035730
E-mail | [email protected]

hipotek magazine overwaarde opnemen tips advies

Wilt u graag het magazine “Overwaarde vrijmaken: Tips & Advies” ontvangen? U kunt het hieronder downloaden. 

Hipotek, wij zijn er voor u.